Одржан “Салaмандер треил” у Рудом

Трчање постаје све популарније, као и саме трке, окупља све већи број, како професионалаца тако и рекреативаца, којима овај вид спорта постаје начин живота.
Тако се и 28. октобра у Рудом у Републици Српској десило сабрање таквих заљубљеника. Наиме у организацији Планинарског друштва”Вихра” одржана је прва “Саламандер траил” трка названа по водоземцу Даждевњсју који је веома карактеристичан за планину Варду.
На Стази дугој 18км, са кумулативним успоном од око 1000м, са стартом и циљем на тргу у Рудом, преко Пребидола, Мирине воде, Зове, Ђурковца, Превије, Оштреља, Облих глава и Рудине, односно делова планине Варде, своје тркачке способности доказало је око 70 такмичара из земље и региона. Међу њима је био и атлетичар Свете Србије иначе и сам Руђанин, Давид Ћирковић.
Слоган трке гласио је: „Саламандер траил: Храброст! Издржљивост! Тријумф!“. Стаза није уопште била лагана, те је тиме и постала прави тест способности за све учеснике. Организатори су се потрудили да буде доступна свима, те је био ангажован велики број волонтера, припадника службе спасавања, затим је организован већи број окрепних станица, а ради смањења додатног притиска на такмичаре укинут је временски лимит трке.

Старт је био у 10.30, а саму организацију догађаја пратило је низ активности, као што су изложбени простор спонзора, подела стартних пакета, отварање програма, затварање трке и проглашење победника, као и журка након тога са слободним улазом за све посетиоце овог догађаја. За све учеснике је организован ручак, а за победнике вредне награде. Посебно су вили награђени и најбржи Руђанин и најбржа Руђанка.
Трку је завршило укупно 59 такмичара.
Наш Давид Ћирковић је успешно завршио трку.
Утисци учесника трке углавном се односе на феноменалну организацију као и на природне лепоте виђене и доживљене читавом трасом трке.