Златибор угостио Крф

Кроз задужбинарска саборовања Свете Србије, недавно отворени Културни центар ”Златибор” имао је прилику да обнови предивну традицију овог дела наше Отаџбине са острвом Крфом. Наиме, концертом: ”У част предака за будућност потомака”, сетили смо се не само историје Првог светског рата него и догађаја из тешких деведесетих година прошлог века. Тада су неки потомци оних који су наше прадедове окрепили на Крфу 1916. године, дошли на Златибор и помогли народу нашем, који се ту сјатио ношен вихором грађанског рата и притиснут гвозденим клештима неправедних санкција, доносећи му неопходну помоћ у лековима, храни, одећи. У име свега тога, преко стотину уметника са Крфа, заједно са најбољим ђацима историје из златиборских основних школа, затим народним певачима културно уметничких друштава Чајетине и инструментално вокалног састава ”Света Србије” приредили су предивно вече емоција и родољубља за неколико стотина присутних који су испунили салу Културног центра ”Златибор”, до последњег места.
Специјални гост који је посебно стигао само за овај концерт на Златибор са Крфа др. Ахилеас Влахос, имао је веома надахнуто сведочанство о дуготрајности љубави Крфљана и Србије, са чиме је упознао цењену публику овог предивног задужбинарског концерта. Као што је некда предводио конвоје помоћи братском Српском роду, тако је и сада предводио ове дивне уметнике са свога острва.

Такође, у организацији Културног центра, у холу ове институције културе, била је постављена изложба о Првом светском рату, са сликама војсковођа и војника из Златиборског краја. Покровитељ ове манифестације била је Општина Чајетина, а домаћин Центар за културу ”Златибор”. Сви присутни су куповином карте постали задужбинари будуће образовне тврђаве знања на Крфу.

Друштво уметника Агиоос Матеоса, мешовити хор: ”Михалис Каподистријас”

Уметничко удружење Свети Матеј (Агиос Матеос) је активно у истоименом селу на Крфу, са примарним задатком да искаже и истакне крфску народну културу и да створи креативни простор за уметничка интересовања становника овог места. Реч је о наставку уметничке и музичке традиције која је организовано настајала са почетка прошлог 20. века у овом крфском селу.
Мешовити хор клуба тренутно броји 60 ​​чланова. Од свог почетка учествовао је на многим манифестацијама као што су хорски фестивали широм Крфа и Грчке. Један од најбољих хорских момената за чланове хора било је учешће са још 250 крфских хориста на концерту посвећеном Микису Теодоракису у септембру 2022. године на Крфу. Тада су чланови хора певали заједно са импозантном оперском дивом Маријом Фарандури и лирским певачима солистима Коронајосом и Кондом, уз звуке Симфонијског оркестра и мандолина, под диригентском палицом најбољег ученика Микиса Теодоракиса, Панагија Барбатија.
Поред Србије, значајне концертне турнеје овај музички састав остварио је и у Бугарској. У оквиру своје хорске делатности, има и секције за извођење популарних крфских и традиционалних песама, као и црквених процесија на којима учествују у локалним православним храмовима на славским службама и верским обредима. Од краја 2022. године имају формиран и дечји хор са полазницима узраста од 3 до 7,5 година.
Диригент Мешовитог хора до његове смрти (децембра 2020) био је Михалис Каподистријас, који је 27 година дириговао овим хором. У његову част, од јануара 2022. године, једногласном одлуком чланова и хориста, хор је свом називу додао његово име и преименован Мешовити хор ”Михалис Каподистријас“. Од марта 2021. године хором руководи професор музике Антон Иванов.