Између Крфа и Новог музиком исплетена плетеница прошлости, садашњости и будућности

Свечани програм посвећен Дану општине Херцег Нови, заокружен је великим коцертом задужбинарског каракетера у Дворани ”Парк” под називом: „У част предака за будућност потомака“, у организацији Православног спортског удружења “СВЕТИ СРБ и ја” и Крфског друштва српско-грчког пријатељства, уз подршку Општине Херцег Нови.
Препуна сцена Дворане Парк било је место на којем су се испреплетали прошлост, садашњост и будућност, а уз културно уметнички дeо програма, публика је имала прилике да чује и историјске чињенице везане за догађаје из Првог светског рата.

Како је на почетку програма поручио игуман манастира Савина, отац Макарије, доласком грчких уметника и наступом пред херцегновском публиком, оживљене су успомене на све оно што је српски народ преживео на Крфу, када је изгледало као да је све изгубљено, али Бог је народ васкрсао из пепела.
– Ова браћа, која су дошла, они су сведоци да је жив наш народ и да ће остати да живи док год је везан и у срцу носи живог бога. Овај хуманитарни концерт је доказ свега тога да, прије свега, овај град има велико срце и љубав за све оно што је вредно и од суштег значаја за опстанак нашег народа – казао је он.

За крај прославе у част града, како је казао председник Општине Стеван Катић, није случајно изабран овај велики концерт.
– Заиста ми је посебна част и велико задовољство што се у Херцег Новом, граду који негује сјећања, посебно када је у питању Први светски рат и свега што је прошао баш српски народ, да можемо, макар скромно, да помогнемо да се, кроз организацију хуманитарног концерта, обезбеде додатна средства за изградњу образовног кампа на Крфу – поручио је он.

У име Крфског друштва српско-грчког пријатељства, публику је поздравио дКостас Андриотис, који је истакао да су се историје два народа укрстиле пре 107 година, када је на Крфу боравила и Дринска дивизија.
– Итекако нам је стало до изградње овог кампа за децу, која већ 10 година долазе. Драго нам је што смо саставни део нове српске историје. То је оно што покушавамо да пренесемо нашим новим нараштајима. Желимо да покажемо да будућност не може да постоји без прошлости – навео је Андриотис.

Ђакон Владимир Радовић, гнерелани секретар Свете Србије, уручио је награду Милици Радуловић, која је пре две године победила на литерарном конкурсу удружења “Свети Срб и ја”. Наиме, она је освојила путовање на Крф, али због здравствених протокола у време короне, није било могуће реализовати камп.
У програму су учествовали мешовити хор Уметничког друштва Агиос Матеос „Михалис Каподистријас“, затим солисти Марија Мавромати, Дора Колици, Анастасија Келфотију и Христос Каподистријас. Из Херцег Новог учествовали су хор „Свети Сава“, КУД „Илија Кишић“ из Зеленике и певачка група „Преподобна Касија Костантинопољска” и рецитатор Милош Богдановић.