Најбоља Филхармонија Крфа у Бања Луци

После Србије и Црне Горе, Задужбинарски концерти Свете Србије се шире у Републиком Српском. Угостивши у петак 17. новембра најбољу Филхармонију са Крфа ”Љападес”, у Културном центру ”Бански двор”, то се догодило и у главном граду Републике Српске.
Овај Задужбинарски концерт у организацији Православног спортског удружења “Свети Срб и ја” и Крфског друштва грчко-српског пријатељства, је једанаести у низу одржан у Региону, што чини са овим саставом Филхармоније, укупно бројку од преко 400 Крфљана уметника који су овим Задужбинарским поводом заједно са нама и помажу нам у формирању нашег омладинског образовног кампа – тврђаве знања на Крфу.

Такође, овогодишњим доласцима пријатеља са Крфа, обнародовали смо зановљење братских односа са овим дивним народом и нас данашњих генерација Срба и то на једној новој и свежој развојној-животној платформи.

Дакле, јединственим и универзалним језиком музике, на Задужбинарском концерту пред дивном Бањалучком публиком својим музицирањем преставила се најбоља Крфска Филхармонија која броји иза себе већ преко пола века постојања. Она која учествује на свим културним манифестацијама и фестивалима острва Крфа као и државним и црквеним празницима и церемонијама, у свом саставу има преко 100 музичара и 40 студентата музике. Такође, филхармонија организује и бесплатне часове наставе из теорије и праксе музике за млађе кандидате, а студенти имају прилику да од професионалних музичара и наставника упознају основу музичке теорије, хармоније, као и вокалну музику, гудачке, удараљке, лимене и дрвене дувачке инструменте.

Поред крфских и грчких мелодија, Филхармонија је у свом порграму извела и неколико српских песама између осталих то су: ”Ово је Србија”,”Знаш ли одакле си сине”, ”Тамо далеко” и ”Пукни зоро”, као о корачнице.
Као њихови уметнички домаћини у програму су свој допринос дали и припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске и чланови њиховог репрезентативног Полицијског оркестра.
Посебно је било емотивно извођење песме ”Пукни зоро” коју је уз заједничку музичку пратњу Филхармоније Крфљана и Полицијског оркестра, извео Александар Дулић, иначе службеник МУП-а Републике Српске.

У публици која је у великом броју дошла да подржи Задужбинарски концерт и тиме и себе угради у ”тврђаву знања” коју заједнички градимо на Крфу, су између осталих били и представници Владе Републике Српске, Града Бања Луке, Удружења Ветерана РС, Фудбалери ФК ”Борац” и многи други познати Бањалучани.

Посебну улогу у организацији и реализацији овог Задужбинарског концерта својом подршком имало је Министарство за Европске интеграције и међународну сарадњу Владе Републике Српске као покровитељ, а управа Културног центра ”Бански двор” као домаћин.

Пронели смо вести о Крфу и ономе шта чинимо и што нам је похрањено и што нас чека да га као потомци храбрих предака обиђемо, а то су гробови прадедова и места где су боравили за време Првог светског рата. Ово је био и позив свима присутнима да идемо на Свето острво Крф, не само туристички него и молитвено да га походимо, помоливши се за покој душе предака и Рајско насеље и давајући неки лични њима рапорт где смо и докле смо, нешто како оно недавно видесмо у капели на острву Видо, на парчету папира ђачке свеске, исписано руком неког чукун-унука који сеје своме прадеди оставио поруку која гласи: ”Да се не бринеш и даље обрађујемо наше њиве !”

Покушавши да у светлу тих великих светских догађања кажемо и истину о нама повели смо наше пријатељи са Крфа и заједно смо обишли још једно стратиште овог пута из Другог светског рата, Спомен-подручје Доња Градина, место усташког злочина-геноцида у систему концентрационих логора Јасеновац, највеће стратиште тог времена где је од фашистичке хрватске власти НДХ пострадало од 1941. до 1945. године, преко 1.000.000 Срба.

Посета и пријем у Влади Републике Српске

Како ред и налаже потрудили смо се да као домаћини укажемо што веће гостопримство нашим драгим и посебним гостима, како би им макар мало ”вратили” за сва гостопримства њихова и њихових предака.
Такође, жеља нам је била и да у дневном распореду њиховог боравка у Бања Луци, нађемо што више места за обиласке знаменитих места престонице Републике Српске и њених институција.
У овоме нам је своју свесрдну помоћ пружила и Влада Републике Српске тј. њихова два министарства: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу и Министарство здравља на челу са својим ресорним министрима Златаном Клокићем и Аленом Шеранићем који су били и домаћини у Влади.
Они су организовали аудијенцију у Влади Републике Српске за читаву делегацију са Крфа и том приликом доделили и Захвалница најзаслужнијима што се наши односи развијају, а то су: Жељко Поповић, Георгиос Колитас и Никос Бозикис.
После пријема органозован је обилазак Владе и коктел.