Крфљани други пут међу Суботичанима

Град Суботицу, посебно када су у питању дани новембра месеца када се обележава 107. година од ослобођења у Првом светском рату, посебно украшава и чини је оазом културе, опточену најлепшим врлинама нашег националног индетитета и развоја јаких и здравих међусуседских односа, оваква окупљања у то име.
Воља заједнице да то обележи на дубоко емотиван и достојанствен начин, дозвала нас је да још једном музиком пропутујемо време и поново спојимо Грчку и Србију, Крф и Суботицу.

У прелепој новембарској вечери Градска кућа, најлепша и највећа грађевина Града Суботице, после годину дана поново је угостила уметнике са Крфа. Овог пута у гостима је била најбоља Филхармонија са Крфа ”Љападес”, која је у предивном амбијенту и феноменалној акустици Градске Већнице извела маестралан концерт.

Посебан увод у сам концерт био је музички марш-корачница Филхармоније ”Љападес” испред Градске куће и њихов свечани улазак у Градску већницу, што је изазвало велику пажњу Суботичана.
Музика као уметност која уређује односе између тонова тако исто уређује и унапређује и односе међу људима. Наши односи са братским народом грчког острва Крфа су кроз време веома пријатељски, а од времена Првог светског рата и догађаја на Крфу су још интезивнија. Управо музиком уписујући и описујући време у ком живимо, а желећи да и сами дамо свој допринос овим догађајем укључивајући као активни чинилац и омладину у лику певачких група и ђака уметника Музичке школе у Суботици, желели смо да зановимо тај дух заједништва и обновимо емоцију и колективно знање о свему томе.

Као подшка музичком програму инспирисаним делима човекољубља и родољубља наших славних предака, на концерту су дали свој допринос управо они потомци којима је суштински и тематски посвећено ово заједничарење нас и Крфљана, а у знак сећања на време и дела Див јунака наших заједничких предака од пре 107 година. То су били представници Музичке школе Суботица из одсека и певачке групе ”Сестре Симовић”.

Под диригентском палицом маестра Спироса Металиноса, у преко два сата програма, Филхармонија је ехом носила мисли и емоције свих преко Шар планине, Дрима, Марице, Валоне, до Јонског мора, Крфа и назад, изводећи најпре музичке нумере које су потекле са овог предивног острва. Након њих изведен је уметнички опус најбољег и најпознатијег грчког композитора наших времена Микиса Теодоракиса, а у трећем делу предвођени тенором Костасом Сотириосом уз песму у неким моментима и свих присутних којом је јечала сала, Филхармонија је изводила: ”Тамо далеко”, Пукни зоро”, Ово је Србија”, ”Ми му ти монис матија му”.

У име Суботичана младе и талентоване девојке извеле су у свом репертоару између осталог и песме: ”По ливади пала киша росуља”, ”Што тај глума”, ”Расти, расти мој зелени боре”, ”О девојко мила моја лепото, ”Извор вода ладна”, ”Весели се Српски роде” и многе друге.

Посета Музичкој школи и сусрет са младим уметницима

У дану након концерта, делегација уметника и музичких педагога Филхармоније ”Љападес” и њихове музичке школе на челу са директором Никисом Бозикисом и маестром Спиросом Металиносом посетили су Музичку школу Суботица, како би се ближе упознали са радом ове значајне образовне установе у овом делу Србије и присуствовали једној од уметничких радионица и часова у школи.
У веома пријатној атмосфери где се из сваке од учионица чула прелепа музика, време као да је стајало. Дружење са младим уметницима и полазницима ове музичке школе посебно је надахнуло и одушевило госте и колеге са Крфа.

Све време нашег заједничарења потврдило се да бавећи се уметношћу, оплемењујемо и сам наш живот без обзира у којој смо мери ми лично надарени јер активности у музичкој атмосфери унапређују вештине које нам помажу и у другим сферама живота.
Овим догађајем у Суботици обухватићене су све генерације, а акценат и интезитет музичког стварања у име пријатељства предале су уметничке, педагошке и људске поруке и поуке младима који долазе.