Јовица Спајић човек тврде вере, воље и карактера

У свету спортских подвига, постоји име које се истиче својојм издржљивошћу, упорношћу и невероватном вољом за постизањем врхунских резултата – Јовица Спајић. Српски ултрамаратонац чији успеси се далеко чују, једнако далеко колико километара је претрчао до сада. Јовица Спајић рођен је у Србији, у месту поред Прибоја где је открио своју љубав према трчању још у раној младости. Иако је почео као рекреативац, брзо је схватио да му трчање пружа не само физичку издржљивост, већ и унутрашњи мир и спокој. Његова посвећеност трчању постала је очигледна када је одлучио да се посвети ултрамаратонима, изазовима који изискују трчање невероватно дугих дистанце.
Ове године је имао тимске наступе са Томом Хилом и Данијелом Крстуловићем Опаром.
Са Томом је учествовао на ултра непрекидној трци ”Монатаин Самер Спин Челенџ Норт”, која се одржала у јуну месецу у Великој Британији са самој граници Енглеске и Шкотске. Јовица и Том су дистанцу од 257,5 км, са 5.290 м успона и 5,591 спуста, прешли за 39:45:55, те су све остале такмичаре оставили 32 километра иза себе, са тим да је ово за Британца била уједно и најдужа дистанца икада истрчана.

Иначе, тих 260 километара тркачи имају као ограничење да истрче за максимално 108 сати како би се појавили на циљу у селу Кирк Истхолм на шкотској граници. Стаза прелази неке од најлепших али најтежих терена у Британији укључујући: Јоркшир Дејлс, Национални парк Нортамберленд, Хадријанов зид и Чевиоти. Ово као једна од физички и ментално најзахтевнијих трка, додатно је отежана жестином и интензитетом саме британске зиме.
Следећа овогодишња трка на којој је наш хајдук Јовица учествовао јесте планински ултрамаратон у швајцарским Алпима ”Скај Ранер Свис Пикс 360” која се одржала од 3. до 10. септембра 2023. године. Путања ове невероватне трке води од глечера до језера тј. од Обервалда до Боуверета у кантону Вале. Нуди невероватне и незаборавне видике на највише врхове Алпа са погледом на Вале и Женевско језеро. Он је ову ултратрку од 365 километара са 27.000 метара кумулативног успона и 26.900 метара спуштања у ”дуо” пакету са Данијелом Крстуловићем Опаром претрчао у времену од 104 сата и 59 минута, оставивши иза себе готово пуних 8 сати другопласиране. Колико је трка била тешка говори и то де је током ње чак 50% такмичара одустало.
Јовица је у све око кренуо као рекреативац, али је убрзо је схватио да му трчање пружа не само физичку издржљивост, већ и унутрашњи мир и спокој. Његова посвећеност трчању постала је очигледна када је одлучио да се посвети ултрамаратонима, изазовима који изискују трчање невероватно дугих дистанци.
Овај тридесетшестогодишњи српски ултрамаратонац није само тркач на необично дугим стазама, већ и посвећени супруг, отац, али и припадник Специјалне антитерористичке јединице (САЈ), што довољно говори о његовој храбрости и спремности да се суочи са најзахтевнијим теренима широм света.
Описујући своја искуства он запажа да је свака трка у последњих пет година била специфично тешка на свој начин и да није једноставно издвојити најзахтевнију. Међутим, сматра да је вишедневни ултра маратон који се одржава у месту Вхитехорсе, области Јукон у Канади “Јукон Артик Ултра”, представљао посебан изазов, не само због потешкоћа и екстремних услова, већ и због потребе за великом менталном припремом.
“Верујем да би успешно савладавање ове трке могло да представља прекретницу у мојој каријери, што ми даје додатну мотивацију и ветар у леђа за комплетирање јединственог циклуса трка, од класичних до снежних пустиња које су постале мој заштитни знак”, каже српски ултрамаратонац, и додаје: “Радим оно што волим, без икаквог притиска и очекивања. Љубав према тркама, природи и својој земљи су ме учинили испуњеним и срећним да се у овим подвизима осећам “свој на своме”. Предстваљати своју земљу и преносити здраву и лепу страну наше државе, културе, традиције и језика је велика привилегија коју имам”.
Поред физичке спремности, Јовица истиче менталну снагу и веру у Бога као кључ у превазилажењу свих изазова на најтежим условима и најзахтевнијим пределима наше планете.