Млади тенисер из Србије кренуо Нолетовим стопама

Србија опет потврђује да је велесила у белом спорту. После неприкосновеног Новака који сада сам поставља границе у тенису за Гиниса, његовим стопама је кренуо један момак из Новог Пазара. Његово име је Хамад Међедовић.
Лепе вести нам стижу са обала Црвеног мора из града Џеде у Саудијској Арабији где је управо један момак из Србије високо подигао трофеј као победник турнира ”Нова генерација” (New Generation). Он је у финалу савладао Француза Артура Филса 3:4 (6:8), 4:1, 4:2, 3:4 (9:11), 4:1, и тиме постао први српски тенисер који је освојио турнир на коме се такмиче играчи до 21 године, а самим тим и и понео титулу најбољег на свету у тој старосној граници.
Прошле године на овом турниру шампион је био Брендон Накашима, а титуле су освајали још Карлос Алкараз (2021), Јаник Синер (2019), Стефанос Циципас (2018) и Чунг Хјеон (2017).
Иначе, овај двадесетогодишњак најбољи пласман на АТП ранг-листи у појединачној конкуренцији је остварио 16. октобра 2023. када је био 102. на свету. Највиши пласман у конкуренцији парова достигао је 24. маја 2021. када је био 1267. на свету.
Колико је његов успех у Џеди био фуриозан говори и то што он није изгубио ниједан меч, а само у финалу против 37. тенисера на планети – које није ни одиграно до краја – имао је 69 ”ас” удараца. И у свим претходним мечевима на турниру овај број био је двоцифрен.
Одмах после тријумфа, није пропустио прилику да помене Новака Ђоковића.
„Нас двојица смо из Србије. Он је освојио велики Мастерс, прави, а ја сам овај. Ово је велика ствар и срећан сам што могу да идем његовим стопама на неки начин“, рекао је Међедовић након победе у финалу.
Млади Новопазарац не пропушта у јавним наступима да помене колико му је Ђоковић помогао на почетку каријере. О томе је говорио и његов отац Елдин.
– Сећам се нашег другог разговора са Нолетом. Причали смо о корацима које Хамад треба да предузме у каријери. Новак нам је давао идеје, али смо му рекли да те ствари коштају пуно – рекао је Хамадов отац Елдин и додао како је Ђоковићев одговор на то био да све што Хамад треба да уради јесте да ради вредно, а да ће се он побринути за све остало.

Фото: Next Gen ATP Jeddah/Тениски савез Србије