Наша Миа међу 112 најбољих такмичара генерације у Србији

Наши драги и вредни добијају потврду свога рада на многим нивоима. Међу најсвежијима јесте награда нашој Мији Кривошији, члану Школског центра Свете Србије за талентоване ђаке “Гнездо” и полазника нашег образовног кампа “Стопама наших предака” на Крфу, а иначе ђаку генерације ОШ “Растко Немањић – Свети Сава” из Нове Пазове. Она се на позив Владе Републике Србије и Министарстава просвете науке и технологије и информисања и телекомуникације нашла међу 112 најбољих. Горе споменуте институције су сабирајући све Мијине награде са такмичења, збројали је у групу најбољих и тиме промовисали нову платформу намењену њој и њеним вредним и талентованим вршњацима.  

    Дакле, признања и награде за 112 ученика који су у протеклој школској години постигли изванредне резултате на републичким и међународним такмичењима за основне школе додељене су у Палати „Србија“. Награде су доделили министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић и помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић.

    Свим ученицима у Србији омогућено је да своје знање, поред школе, представе и на такмичењима са својим вршњацима из исте генерације, која се сваке школске године организују за све ученике, од школског до светског нивоа. У прошлој школској 2022/2023. години, на свим нивоима такмичења и смотри за ученике основних школа (од школског до републичког), учествовало је, као и претходних година, преко 60% ученика основношколског узраста.

О платформи Такмичари генерације: www.takmicarigeneracije.gov.rs

У циљу идентификације, праћења и подстицања ученика са изузетним, односно посебним способностима Министарство просвете, уз подршку Канцеларије за информационе технологије и еУправу и под покровитељством Кабинета председнице Владе Републике Србије, израдило је Платформу „Такмичари генерације“. На платформи ће бити истакнути успеси ученика на такмичењима републичких и међународних нивоа што ће представљати базу података за даљу промоцију како ученика, њихових резултата, самих такмичења, али и образовних политика које су усмерене на то да ученици достижу своје максималне капацитете и буду успешни чланови нашег друштва. Министарство просвете је у ту сврху израдило и Стручно упутство за препознавање, подршку и праћење образовања и васпитања ученика и ученица са изузетним, односно посебним способностима, а Платформа ће преузимати податке са званичних ранг листа достављених од стране организатора и према утврђеним критеријума истаћи најбоље ученике, међу најбољима. Платформа се налази на http://takmicarigeneracije.gov.rs и видљива je за јавност, ће послужити не само за промоцију и праћење података о учешћу ученика на републичким и међународним такмичењима, већ и за мотивацију других ученика да учествују на истим.