Српски шахиста јединствен у свету

Наш шахиста Алексеј Саран је након појединачног злата у стандардном шаху освојеног на Европском поједоначном првенству у марту месецу у Врњачкој Бањи (учестовавало око 500 шахиста), освојио је и са репрезентацијом Србије екипно злато на недавно завршеном екипном првенству Европе одржаном у Будви, а новим првим местом у убрзаном шаху је дефинитивно ишао и историју Европског шаха.
Он је на овај начин у једној шаховској години освојио у три Европска серијала, три злата. То није до сада урадио ниједан шахиста у Европи!
Уколико овим резултатима додамо и прву олимпијску златну медаљу за Србију освојену у е-спорту, онда је сигурно да је ово можда и најуспешнија година за неког шахисту икада.

Да кренемо редом. Прва прилика се указала у Врњачкој Бањи на појединачном Европском првенству у конкуренцији преко 500 шахиста из 40 федерација, а међу њима је било 126 велемајстора, четири женска велемајстора, 103 интермајстора, шест женских интермајстора, итд. Велемајстор Алексеј Сарана (2668), који је до трона дошао без иједног пораза, уз рејтинг преформанс од 2787, те вечери је био недостижан за веома јаку конкуренцију. То је било прво Европско злато.
Друго, је било на Европском екипном првенству одржаном у Будви у Црној Гори. Мушка репрезентација Србије у шаху у саставу: Алексеј Сарана, Александар Предке, Александар Инђић, Роберт Маркуш и Велимир Ивић: освојила је златну медаљу пошто је у последњем, деветом колу победила Грчку резултатом 3:1.
Србија је освојила 15 бодова, колико и другопласирана Немачка. Међутим, Србији је припало злато на основу додатних критеријума. Треће место је освојила селекција Јерменије са 13 бодова.
А онда, на измаку 2023. године опет шампионске вести овог пута са првенства Европе у убрзаном шаху. Наиме, наш Алексеј Сарана је првак Европе у овој шаховској дисциплини. Чији се шампионат одржао у Загребу.

Фото: ШСС