Академија дечије радости и даривања : ”Свети Никола – Врлинко Добрић”

Како би породичне празнике: Детинце, Материце и Оце који претходе празновању Божића, а и саму личност Светог Николе, приближили деци данашњег времена, ”СВЕТИ СРБ и ја” (ПСУСС) је организовала и реалаизовала дечију позоришну представу: ”Свети Никола – Врлинко Добрић”.
Захваљујући труду и раду глумаца драмске секције Школског центра за талентоване ђаке Свете Србије: ”Гнездо”, а у режији њиховог руководиоца вероучитеља презвитера Владимира Радовића имали смо прилику да у великој сали Центру за културу ”Стара Пазова”, пред преко 400 најмлађих, још једном оживимо лик и дело Светог Николе нашег Божић Бате.
Интерпретација данашњих генерација усменог и писаног предања наших предака у времену када је општа информисаност препуна података којима нас константно бомбардују и у суштини праве атмосферу да се ”од шуме се не види дрвеће”, указују на потребу да се одређене главне смернице неговања баштине морају постављати кроз активан рад и процес укључења младих генерација у артикулацији управо оних вредности које у нас до сад сачувале, а које су дефинитивно на удару. Анализирајући све то, дошли смо до закључка да је најбоља концепција када су деца-омладина, активни чиниоци креативних активности кроз које они и уче и стварају. Те су нам тако од самог почетка у самом процесу припреме и организације овог културолошког догађаја аактивно помогла управо они – д е ц а. Можда јединствен случај је и тај што се овде укључила и публика која је под слоганом: ”Срећинији смо када нас је више”, као улазницу понела по неки дар за децу из многодетних породица која су била главни гости. Тиме смо желели сви заједно да подржимо институцију породице као ”Цркве у малом” и оне где је ”кућа пуна деце” наградимо и поклоном и представом. Фактички деца су подржала децу и њихове родитеље потврђујући и слоган да је заиста посебна и велика срећа и укућана и гостију оног дома који има много чељади.
У самој реализацији свега овога а по благослову архијерејског намесника протојереја ставрофора Зорана Јовић, Светој Србији су се прикључили и вероучитељи Актива старопазовачког намесништва.

Они без чије подршке и помоћи сигурно не би били у могућности дa организујемо овакав културолошки догађај су: Општина Стара Пазова и њен Културни центар.