Дан Републике Српске

На позив Председника Републике Српске, делегација Свете Србије је заједно са представницима Крфског удружења грчко-српског пријатељства била међу званицама прославе Дана Републике Српске и њене Крсне славе Светог Архиђакона Стефана.
Делегацију су предводили председници Свете Србије Димитрије Стикић и Крфског удружења Жељко Поповић.
После Свете Литургије којом је началствовао у Храму Христа Спаса у Бања Луци, Његова Светост Патријсрх српски Господин Порфирије, саборни догађај је била свечана академија у спортском центру “Борик” и пријем за високе званице у Влади Републике Српске.
Читаво обележавање овог важног дана Српског народа носило је обједињавајући слоган: “Симбол слободе”.

На Тргу Крајина у одржан је свечани дефиле. Након дефилеа приређен је концерт на централном бањалучком Тргу Крајине, на којем су наступали: Даница Црногорчевић, Мирослав и други.
На небу изнад Бањалуке изведен је светлосни спектакл дроновима.
По договору председника Републике Српске Милорада Додика и председника Србије Александра Вучића синхронизовани ватромет у 20 сати обасјао је ноћно небо у свим градовима Српске и у Београду поводом овог празника.

Чланови делегације Свете Србије и Крфског удружења грчко-српског пријатељства, имали су и низ састанака и сусрета са осталим званицама, а најзанимљивији сусрет је био са Академиком Матијом Бећковићем и прослављeним српским режисером Емиром Немањом Кустурицом.

Додела високих признања Републике Српске

У посебном делу програма организованом у Банском двору, у присуству највиших државних представника Србије, Републике Српске, Мађарске, додељена су висока признања заслужним појединцима, који су се посебно истакли у својој добродетељи и човекољубљу према Српском роду, Републици Србији и Републици Српској.
Један од лауреата је био и начелник полиције острва Крфа (инспектората) и директор филхармоније “Љападес” Господин Николаос Андреас Бозикис, који се својим радом и активизмом осведочио као прави и искрени пријатељ Српског народа, те је из руку ПредседникаРепублике Српске Господина Милорада Додика добио “Медаљу за народ РС”.

Господин Бозикис, се посебно и значајно истакао у реализацијама програма, међусобне сарадње са Српском заједницом на Крфу, затим активностима Крфског удружења грчко-српског пријатељства и Свете Србије, као и учешћем и подршком у : Комеморативним државним програмима обележавања дана из Првог Светског рата на острву Крфу, Задужбинарским концертима у свим српским земљама, Данима Српства на Крфу, као и развоју пројекта “Стопама наших предака”.