Задужбинарски концерт у Немањином граду

У организацији Крфског друштва грчко-српског пријатељства, Православног спортског удружење “Свети Срб и ја” и Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици, 1. марта 2024. године, у пуној крипти подгоричке светиње одржан је Задужбинарски концерт ,,У част предака, за будућност потомака”.
Око 80 уметника, чланова оркестра и хора крфског Конзерваторијума талентованих музичара “ОДИОН” и Музичке школе Крфа, са солисткињом мецо–сопраном Стаматином Кариди, под диригентском палицом Кимонаса Читириса, приредили су величанствени концерт.

Сабрање је благословио протојереј Никола Пејовић, старешина Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, који је изразио велику радост и част због доласка драгих гостију, а нарочито због повода окупљања – благословенe мисија удружења “Света Србија” и Српско-грчког пријатељства:
“Та веза датира много векова и она је, можемо слободно рећи, запечаћена мученичком крвљу и страдањем наших предака на голготском путу, многи од њих су своје младе животе оставили управо на месту одакле нам вечерашњи пријатељи долазе. Та веза траје годинама, од 2012. године, благословом блажене успомене Патријарха Иринеја и она је већ дала великога плода. Много наше талентоване деце из Црне Горе, као и из других крајева, већ су били на Крфу, обишли сва та места и нико од њих се није вратио исти. Не можете, а да се не оплемените, да се не запитате над својом судбином, над судбином свога народа и да у исто време не заблагодарите Богу за ту жртву, јер благодарећи тој жртви и жртви многих наших предака, ми данас слободно ходамо овим земаљским просторима. Нека је слава нашим славним прецима, нека је велико хвала на овом великом подвигу нашим организаторима, а посебна благодарност и наклон нашим вечерашњим гостима и учесницима.”

Ово је било по први пут да се у крипти Храма одржи инструментални концерт озбиљне музике. Сама крипта, атмосфера светиње и фрескопис, иконостас и иконе чиниле су заједно са складним тоновима крфских уметника јединствену и непоновљиву слику љубави, побожности, поштовања, братства.
У име домаћина у програму су учествовали:
ђаци школе веронауке Митрополије Црногорско-Приморске, песмом:”Креће се лађа Француска”, затим девојчицаКсенија Бигарин, рецитацијама: “Плава гробница”, од Милутина Бојића, Павле Ђурић, ученик хармонике у музичкој школи “Васа Павић” са композицијом “ Тамо далеко” и КУД “Ђурђевданско коло”.
Следећи Задужбинарски концерт одржаће се и великој сали Центра за културу Тиват.