Тимочка Крајина дочекала Крфљане

Под сводовима народног позоришта Тимочке Крајине у петак 29. марта, одржан је 17 по реду Задужбинарски концерт:
”У част предака за будућност потомака”
Са благословом Његовог Преосвештенства епископа тимочког Господина Илариона и под покровитељством Града Зајечара и његовог првог домаћина Градоначелника Бошка Ничића, Православно спортско удружење “СВЕТИ СРБ и ја” и Крфско удружење грчко-српског пријатељства су у Град Хајдук Вељка Петровића, Николе Пашића, a и центар устаничке Крајине чији је народ подигао 1917. године први устанак под окупацијом Аустро-Угара и Бугара, довели потомке оних Крфљана који су дочекали наше претке 1916. године на овом “острву спаса” како би зановили пријатељства предака и сећање на њихова племенита дела.

На почетку програма свештеник Вук Јовановић секретар епархијског ВДС-а, је по благослову присутног владике Илариона, благословио ово саборно српско-крфско вече и поздравном беседом пожелео добродошлицу драгим гостима са Крфа.
Музика као јединствен језик универзума је у вечери којом је настала нова пупчана врпца повезаности Крфљана и Срба донела прегршт јединствених емоција које су кружиле од извођача ка публици и обратно. Дух и амбијент Крфа овог пута у Србију донело и пренело је преко шездесет уметника чланова мешовитог хора Културног друштва ”Паксос” и хора “Ковертура”.
Они су зајечарску публику задивили својим специфичним приступом, затим другачијем и разноврснијем хорском репертоару којим су као црвеном нити проштепали нову музичку шару кроз грчки мелос инспирисани традицијом, копозицијама најпознатијих грчких ствараоца, али и мјузиклима, поп и рок музиком.

У име домаћина у програму су наступали и Зајечарски хорови и музичари: Градско певачко друштво “Стеван Мокрањац”, Хор Саборног храма Рођења Песвете Богородице и старија дечја група Градског фолклорног ансамбла ЗО-РА.
На крају програма грчки и српски хорови извели су две заједничке композиције „Ово је Србија” и „Тамо далеко”, чиме је потврђено нераскидиво пријатељство братских народа, грчког и српског, успостављено током Првог светског рата.
Владимир Ђуричић, директор зајечарског театра уручио је статуету „Зорана Радмиловића” председнику Крфског удружења грчко-српског пријатељства Жељку Поповићу и захвалнице руководиоцима хорова са Крфа.

Сами посетиоци су као и на претходних 16 Задужбинарских концерата, куповином карте помогли рад и изградњу образовног кампа Свете Србије на Крфу.

Град Зајечар

Народно позориште Тимочке Крајине “Зоран Радмиловић”