Сарадња са Удружењем за очување ћирилице “Добрица Ерић”

Под слоганом : „30 година постојимо у саборности Србије и Српске“, на Јахорини је по 30 пут одржана културно-спортска манифестација „Сусрети српских земаља“, која је окупила 220 учесника из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Северне Македоније и Хрватске, с циљем афирмације српске културе и традиције. Програм је почео у среду 28. марта, а затим се наставио сутрадан скијашким такмичењем на Јахорини, а у Културном центру Источно Сарајево у 17 сати је била уприличена академија поводом пет година од смрти српског пјесника Добрице Ерића,
У програму академије свој допринос су дали:
Национални ансамбл игара и песама Србије “Коло”, из Београда, певачка група “Просвјета”, из Вуковара, “Српски вез” из Куманова, рецитаторка Хелена Мољевић из Кукојевца код Шида, извођач српских народних песама Хелена Инић из Грачанице и Српски православни појци из Београда.
У посебном делу програма учествовала је и Света Србија. Наиме, на расписаном литерарном конкурсу за ђаке основних школа Источног Сарајева “Сви моји преци”, победило је осам најталентованијих ђака писаца, које ће, Света Србија наградити њиховим учешћем и путовањем на образовни екскурзију “Стопама наших предака” које се реализује на острву Крфу овог лета по тринаести пут.

Ваучере првонаграђенима за путовање на Крф, уручила је Марија Миликић, организациони секретар Свете Србије за Црну Гору. Ђаци који су победили на Конкурсу и који путују на наградно путовање на Крф су: Виктор Нишић, ОШ “Свети Сава”, Источно Ново Сарајево, Стефан Дерикоња, ОШ “Мокро”, Пале, Катарина Матић, ОШ “Јован Дучић”, Источна Илиџа, Сара Ашоња, ОШ “Петар Петровић Његош”, Источна Илиџа, Илија Драшковић, ОШ “Србија”, Пале, Милица Jеличић, ОШ “Пале”, Пале, Софија Кокот, ОШ “Алекса Шантић”, Источна Илиџа, Марко Јањић, ОШ “Петар Петровић Његош”, Источна Илиџа.
Свечано отварање „Сусрета српских земаља“ обележено је у суботу, 30. марта, у 14 сати у Дому културе на Палама предивним програмом у којем су своје умеће представила Национални ансамбл игара и песама Србије “Коло”, из Београда и Национални ансамбл народних песама и игара са Косова и Метохије “Венац” из Грачанице, уз ансамбле са Пала, Бањалуке, из Хрватске и Северне Македоније.
„Сусрети српских земаља“ се одржавају у организацији Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда, Представништва Републике Српске у Србији, уз подршку управа Града Српско Сарајево, Општиниом Источно Сарајево, Општином Пале, Ски центром Јахорина и многим другим.

Православно спортско удружење “СВЕТИ СРБ и ја” се на позив организатора појавило по први пут на овој Манифестацији од великог значаја и традиције, са жељом да допринесе очувању традиционалних вредности које ова тридесетогодишња манифестација негује, кроз афирмацију младих и талентованих ђака основних школа Града Источног Сарајева.

Видео прилог са Манифестације Радио телевизије Источно Сарајево: