Задужбинарски концерт на Дану Општине Кладово

На позив Општине Кладово и њеног председника Господина Саше Николића, Православно спортско удружење “СВЕТИ СРБ и ја” (ПСУСС) и Крфско друштво грчко-српског пријатељства учествују са Задужбинарским концертом у петак 26. априла у програму обележавања Дана Општине и 500 година постојања Тврђаве Фетислам.
Иначе, свечаности ће поводом ових значајних дана у години свих Кладовчана почињу 22. априла у Дому културе где ће од 11 часова бити одиграна позоришна представа за децу против вршњачког насиља „Ми се не ругамо“, позоришта „Велик мали принц“ из Београда. Сутрадан, са почетком од 20 часова, у биоскопско-позоришној сали Дома културе биће изведена позоришна представа „Хотел 88“.
У амбијенту Визитор центра тврђаве, у среду, 24. априла у 12 часова, је отварање документарне изложбе „Векови Фетислама“ (1524-2024), коју је припремила Библиотека „Центар за културу“ Кладово. Сутрадан, на платоу код Дома омладине за све мештане и посетиоце нашег града концерт ће од 20 часова одржати „Амадеус бенд“.
У петак завршног дана Минифестације, на летњој сцени Малог града, од 12 до 19 часова, биће одржана интерактивна радионица средњовековних вештина и заната коју реализује Удружење „Бели орлови“.

Задужбинарски програм отвара концертни део завршног дана од 18 часова. Специјално за ову прлику стиже са Крфа четворогласни мешовити вокални ансамбл са 55 чланова који служи за извођење грчке уметничке музике: Хор Европола “И. Каподистриа”. Наставу, припрему и руковођење хором је преузео и води познати крфски сопран и професор музике Ели Каридис.
У наставку програма наступиће Даница Црногорчевић, а концертно вече ће завршити заједно са Крфским хором у извођењу песама: ”, Тамо далеко”, “Агни партхене (Αγνή Παρθένε)”, “Ми му ти монис матиа му (Μη μου θυμώνεις μάτια μου)”.
Сви посетиоци концерта моћи ће да помогну изградњу кампа Свете Србије на Крфу тако што ће остављати своје прилоге у донаторске кутије кије ће бити постављене на видљивим местима локације концерта.

Историјат Хора Европола „И. КАПОДИСТРИА”

Хор је основан 1997. године. До сада је одржао много концерата на Крфу и у многим грчким градовима (Солун, Атина, Егина, Коринтос, Метсово, Кими од Евије, Драма, Егина,од Пиреј,, Гианнитса, Лариса, Халкида, Триполи, Карпениси , Ираклион на Криту)….. где је побратимљена са Првом гимназијом у Хераклиону, као што је побратимљена и са Малоазијским удружењем Козани) иу иностранству (Аг. Саранда Албанија, Никозија Кипар). Учествује на свим културним и верским манифестацијама Крфа и на међународним хорским фестивалима. Сарађивао је са многим хоровима, филхармонијама, симфонијским оркестрима и многим музичким ансамблима Крфа. У августу 2008. године одржао је концерт са одличним певачем Јанисом Вогијацисом, ау августу 2010. године хор је одржао концерт у част Архиепископа Атинског и целе Грчке господина Јеронима. Такође, у јулу 2011. године, хор је у част концерта одао признање и признање крфском композитору г. Гиоргосу Кацаросу. Такође у августу 2013. године хор је одржао концерт – омаж великом музичком композитору Илиасу Андриопулосу коме је присуствовао и сам композитор. У септембру 2015. године хор је имао велику част да пева за Патријарха александријског и целе Африке Теодора.

У јуну 2017. одржао је велики концерт са успешним уметником Лакисом Халкиасом правећи музичку референцу на историју грчке песме. Хор је такође одржао много концерата у добротворне сврхе. Од 2016. године организује хорски фестивал на коме учествују запажени хорови из Грчке и иностранства. У септембру 2017. године хор је са великим успехом учествовао на концерту који је Унеско организовао у театру Веакеио за повратак партенонских мермера.

Тврђава Фетислам и њених 5 векова постојања

На дан 26. априла 1867. године турски изасланик предао је кључеве артиљеријском капетану Милутиму Јовановићу и она је ксо шест тврђава симбол предаје турске власти Српскоме народу.
Данашње Кладово подигнуто је на месту где се некада налазило праисторијско насеље, а затим антички град Занес. Не месту античког Занеса основан је почетком средњег века Нови град, који су порушили Мађари 1502. године. Међутим, Нови град се поново подиже 1524. године, после разарања Турн-Северина, по заповести султана Сулејмана Величанственог, када командат турске војске Бали-бег, у циљу ратовања са Угарском, подиже знатно јаче утврђење и даје му име Fethi Islam (Фетислам), што значи бедем, заштита ислама. Утврђење сачињавају две фортификационе целине из различитих епоха: Мали и Велики град. Мали град су подигли Турци 1524. године као значајно стратешко упориште за освајање Северина и ердељских градова.
Током аустријско-османских ратова, између 1717. и 1737. године, Кладово и други градови на Дунаву и Сави су поново добили на значају, због чега је око постојеће тврђаве подигнут Велики град са шест бастиона. Око 1818. године бедеми Великог града су додатно ојачани, а тврђава је остала у рукама Османлија све до 1867. године, када је са још шест градова, предата кнезу Михаилу (1839-1842, 1860-1868).

Тврђава је потпуно обновљена после три године радова априла 2023. године. Обновљене су улазне капије, летња позорница, лагуми и комплетни бедеми. Саграђен је и модеран посетилачки центар који повезује Мали и Велики град, а чуваће вредне експонате и изложбе доступне посетиоцима.