Српски боксери освојили 20 медаља

Београд је на јуче затвореном Европском првенству бокса окупио 337 такмичара, 216 у мушкој и 121 у женској конкуренцији, из 32 земље.
Хала “Александар Николић” је на свој 51. рођендан угостила крем европског бокса и српски бокс учинила бесмртним. Хала која је те далеке 1973. седам дана након отварања угостила најбоље боксере тадашње Европе, сада је учинила исто.
Куриозитет или не, ово је био први на којем су се истовремено такмичили сениори и сениорке, односно 45. по реду мушко Првенствo Европе за сениоре и 14. за жене.
На шампионату су учествовали боксери и боксерке из Албаније, Јерменије, Аустрије, Азербејџана, Белорусије, Белгије, БиХ, Бугарске, Хрватске, Кипра, Естоније, Француске, Грузије, Грчке, Мађарске, Ирске, Израела, Италије, Литваније, Малте, Молдавије, Црне Горе, Северне Македоније, Пољске, Румуније, Русије, Шкотске, Словачке, Словеније, Шпаније, Швајцарске и Србије.

Сада можемо слободно рећи да српски бокс живи нову младост! Рад, посвећеност, мотивисаност и не одступање од циља до последњег гонга, нова су правила којима се воде главни актери племените вештине у Србији. Ово Европско првенство за сениорке и сениоре 2024. у Београду показало је ново доба, нову ренесансу српског бокса која води ка највишим и историјским резултатима када је овај олимпијски спорт у питању под нашим небеским сводом.

Тако је Јован Николић освојио је титулу првака Европе, пошто је синоћ у финалу шампионата у Београду, у категорији до 71 килограма савладао Грузијца Ешкерхана Мадијева 4:1.
Растко Симић, у категорији до 80 килограма, освојио је сребрну медаљу, након што је у финалу изгубио од Хрвата Габријела Веочића (5:0).
Сребро је освојио и Душан Велетић, у категорији +92 килограма, који је у финалу поражен од Шпанца Ајубе Гадфе Дриси Ел Аисауија прекидом у другој рунди.
Српски мушки тим на овом шампионату освојио је и шест бронзи – Раде Јоксимовић, Омер Аметовић, Алмир Мемић, Вахид Абасов, Вељко Ражнатовић и Садам Магомедов.
Српске боксерке Сара Ћирковић, Наталија Шадрина и Кристина Калухова освојиле су златне медаље на шампионату Европе у Београду.
Ћирковић је у финалу категорије до 54 килограма, убедљиво савладала Румунку Лакрамиоару Перијок.

Друго злато донела је Наталија Шадрина победом (4:1) против Рускиње Нуне Асатријан, у категорији до 60 килограма, а треће злато Кристина Калухова, у категорији до 63 килограма, победом (3:2) против Елене Бабичеве из Русије.
Претходно је Кристина Нађ Варга освојила сребрну медаљу, у категорији до 48 килограма, пошто је поражена у финалу од Рускиње Јулије Чунгалакове.
Српски женски тим освојио је још седам бронзаних медаља, укупно рекордних 11 медаља на шампионату Старог континента.
На делу смо видели бројне актуелне шампионе света, олимпијске шампионе, носиоце норми за учешће на Олимпијским играма у Паризу, старе и нове асове племените вештине и оно што нас је највише одушевило храброст, жар и борба до последњег атома снаге српске младости, српске бокс армаде која нас је је прадстављала на овом шампионату. Уз фантастичне резултате и успехе који су се низали из дана у дан и остављали у неверици све, оно што је додатно остављало сладак укус су борбе које су обиловале квалитетним боксом, победничким набојем и спремношћу актера у рингу. Показалу су да им је стало, а то је оно без чега нема одличја око врата којима сви теже.
У години када славимо 290 година од оснивања прве бокс школе у свету, добили смо потврду да је овај спорт и даље постојан и достојан тога да је оличење јунаштва и храбрости и дисциплине која живот значи. Доказ су и френетични навијачи који су уживали у борбама и сваку размену удараца награђивали аплаузима и великом подршком.