"СВЕТИ СРБ и ја"

Патријарх Порфирије

почасни председник ПСУСС

Од саме идеје и почетака иницијативе о оснивању оваквог једног спортског друштва, видело се да је жеља честита, а идеја добра и здрава и мишљења смо били да треба да учинимо све да је подржимо, јер ако је то заиста корисно нашем народу и нашој Цркви, онда ће и Бог учинити оно што наше мале снаге нису у стању, да идеја заживи и надгради све нас.

И заиста, већ прве године од оснивања, видело се да су и наше жеље и идеје биле не само испуњене већ и надиђене. Пре свега, велика је ствар, а то је и била основна идеја, да у временима када се све плаћа и када постоје само економски односи међу људима, када је профит важнији од човека и када није довољно да неко ко има таленат и уложи труд дође до успеха, концепт Свете Србије је побећивао јер дао алтернативу. Већ то, само по себи показивало је да је велика и честита идеја да се оснује једно спортско Друштво где ће сва деца равноправнио имати могућност да се баве спортом, независно чак и од успеха, а да и они који имају талента, а немају материјалних могућности добију шансу да постижу велике резултате

Само име СВЕТА СРБИЈА, у себи открива, шта је потка, шта је основа, али и шта је крајњи циљ овог Друштва, а то је ВРЛИНА, то је СВЕТОСТ, јер без тога двога и пре хришћанства, али нарочито у хришћанству, постало је јасно да и знање и моћ и успех, могу бити супротни самоме себи тј. могу бити на штету осталих људи. Без ВРЛИНЕ сваки успех, свака сила и свака моћ, могу се претворити у рушилачку енергију, која не препознаје ближњега поред себе, која не препознаје аутентичну вредност човека. Стога и оно класично правило, класична максима, да је  ”у здравом телу, здрав дух”, унутар спортског друштва Свете Србије добило је свој другачији поредак. Наиме,  у здравом телу, здрав дух, претворило се у то, да само онда да када је здрав дух, може бити и здраво тело, само онда када су СВЕТОСТ, ВРЛИНА, ЧЕСТИТОСТ и ДОБРО циљ и само онда, када се добро чини на добар начин, може заиста све то бити на спасење.  

Нека би Господ својом Благодаћу, благосиљао сваки напор, сваку намеру и сваку жељу свих који су укључени у рад Друштва, а све у складу са принципима ПСУСС.  Тиме би онда, пре свега све било на духовну корист онима који делају у овом Друштву, а самим тим онда и свој деци која су чланови Друштва. Таквим благословом, све ово ће бити на радост читаве наше Цркве и целокупног нашег народа у Србији и где год се он налазио.